Kesälle moni viettää aikaa rannalla tai merellä. Vesi on elementtinä rauhoittava ja kuuluu ehdottomasti Suomen kesään.
Ennaltaehkäisy on aina parasta myös veden äärellä, joten pidä silmäsi auki. Pienten lasten kohdalla valvo heitä aina käden mitan etäisyydeltä, sillä myös matala vesi voi aiheuttaa hukkumisen.
Tapaturmia tai sairauskohtauksia voi sattua vedessäkin. Silloin on tärkeää osata toimia ripeästi.
Hukkuminen on yleensä hiljainen tapahtuma. Päinvastoin kuin filmeissä, oikeassa tilanteessa hukkuva ei huuda. Hänellä ei riitä happi eikä ilma tuottamaan ääntä. Hän yrittää kaikkensa saadakseen päänsä pysymään pinnan yläpuolella.
Tilanne saattaa näyttäytyä siltä kuin henkilö yrittäisi nousta näkymättömiä tikkaita pitkin ylöspäin. Välillä hän voi vajota veden alle.
Muista aina oma turvallisuus! Ota ehdottomasti käyttöösi pelastusväline. Se voi olla pelastusrengas, pelastusliivit vai vaikkapa ämpäri, jonka käännät nurin vedessä, jolloin se toimii kelluvana apuna. Sinun ja autettavan väliin on saatava väline. Muuten veden varaan joutunut ja hätääntynyt henkilö voi tarttua kiinni sinuun ja työntää sinut veden pinnan alle.
Heitä tai ojenna kelluva esine vedessä olevalle. Kannattaa etukäteen tutustua rannalla ja omassa veneessä saataviin pelastusvälineisiin. Näin löydät ne helposti oikeassa tilanteessa. On myös mukavampi ja nopeampaa ottaa väline käyttöön, kun on etukäteen tutustunut siihen miten väline toimii.
Tutustutaan alla muutamaan pelastusvälineeseen.
Heittoliina on kelluva pötkylä, jonka sisällä on lisää köyttä.
Monelta uimarannalta löytyy tuttu pelastusrengas. Se voi olla kova, kuten kuvassa, tai pehmeä. Pelastusrenkaan ympärillä on yleensä tarttumista helpottavia köysiä tai nauhoja. Lisäksi keskellä voi olla putkilo, josta löytyy heittoköyttä.
Heittoväline voi myös olla omatekoinen väline. Toimiva väline on tyhjä (mehu)kanisteri, johon on sidottu köysi. Myös jalkapallo verkon sisällä ja siihen sidottu köysi toimii hyvin.
Kun autettava on tarttunut kiinni pelastusvälineeseen, vedä hänet rantaan tai lähimpään veneeseen, jos rantaa tai laituria ei ole lähellä. Ota ote esineestä, tai kannattele esineen avulla autettavaa takaa. Pehmeässä tai kovassa pelastusrenkaassa on yleensä valmiina köydet tai nauhat, joista saat kiinni.
Näin lähestyt veden varaan joutunutta ja vedät hänet pelastusrenkaan avulla maihin:
Vedestä pelastaminen pelastusrenkaalla (videon kesto 00:29 min).
Saatuasi henkilön turvaan maihin tai veneeseen, huolehdi lämmönhukan estosta. Henkilö on saattanut kylmettyä jo vedessä. Kylmettyminen jatkuu maissa, niin kauan kuin henkilö on märkä. Märältä iholta tai märistä vaateista haihtuu kosteutta ja haihtuminen viilentää.
Mikäli autettavalla on märkiä vaatteita päällä (enemmän kuin uimapuku), poista ne mahdollisuuksien mukaan ja vaihda kuiviin vaatteisiin. Jos paikalle saadaan pyyhkeitä tai vilttejä, kääri näitä autettavan ympärille. Jos paikalla ei ole kuivia vaatteita saatavilla, pyri saada henkilö sisätiloihin. Poista märät vaatteet, väännä vaatteet kuivaksi ja pue ne takaisin. Kosteatkin vaatteet ovat paremmat, kuin paljas iho.
Etenkin jos tapahtumapaikalla tuulee, pyri saamaan henkilö tuulensuojaan. Tuuli nopeuttaa haihtumista ja viilentää autettavaa voimakkaasti. Huolehdi siitä, että autettava pysyy lämpimänä ja kuivana.
Mikäli henkilö on mennyt elottomaksi vedessä, vedä hänet maihin siten, että autettava on selin eli kasvot ylöspäin ja kannattele hänen päätään pitämällä leuasta kiinni.
Käske paikalla olevia apuun ja pyydä jotakuta soittamaan hätäkeskukseen 112, ellei hätäpuhelu ole jo soitettu ja linja on vielä auki.
Aseta autettava selinmakuulle ja avaa hengitystiet kohottamalla leukaa. Tunnustele ilmavirtausta. Jos et tunne ilmavirtausta, aloita välittömästi elvytys. Hukkuneen elvytys aloitetaan alkupuhalluksilla.
Lue lisää hukkuneen elvytyksestä tästä.
Lue myös näitä:
Onko sinulla kysyttävää tai haluatko varata kurssin? Lähetä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.