Kesälle moni viettää aikaa rannalla tai merellä. Vesi on elementtinä rauhoittava ja kuuluu ehdottomasti Suomen kesään. Järkevä varovaisuus on kuitenkin kohdallaan ja ennaltaehkäisy on aina paras ensiapu. Kuitenkin tapaturmia ja sairauskohtauksia voi sattua, ja silloin on tärkeää tunnistaa tilanne ja toimia ripeästi.
Mikäli veden varasta pelastettu henkilö ei herää eikä hengitä, on viipymättä aloitettava elvytys. Pyydä tässä myös jotakuta soittamaan hätäkeskukseen 112, ellei hätäpuhelu ole jo soitettu ja linja on auki.
Hukkuneen elvytys on pitkältä samanlainen kuin normaali elvytys. Tässä tilanteessa lisätään kuitenkin puhalluksia, sillä veden varasta pelastetulla on todennäköisesti selvä hapenpuute kehossa. On myös mahdollista, että henkilö on saanut sydänkohtauksen uidessaan, jolloin syy elottomuuteen voi olla sydämen kammiovärinä. Veden varasta pelastettu elvytetään kuitenkin aina kuten hukkunutta elvytetään.
Keuhkot eivät ole täynnä vettä hukkumistilanteessa. Puhalluksista on siis hyötyä. Alkuun halutaan saada hapekasta ilmaa keuhkoihin. Aloita siis viidellä (5) alkupuhalluksella. Puhallukset ovat tyyliltään samanlaiset kuin normaalissa elvytyksessä.
Mikäli autettavalla on vettä suussa, aloita kääntämällä hänet kyljelle. Anna veden valua pois suusta. Halutessasi voit sormellasi painaa suupieltä alas, jotta vesi valuu pois suusta. Käännä sen jälkeen autettava selinmakuulle.
Avaa hengitystiet painamalla toisella kädellä otsasta ja kohota autettavan leukaa toisella kädellä. Näin saat velton kielilihaksen pois nielusta. Paina huulesi tiiviisti autettavan huulien ympärille. Puhalla rauhallisesti, kunnes näet pienen liikahduksen rintakehällä. Tämä on merkki siitä, että puhallettu määrä on hyvä. Nosta huulesi irti, jolloin keuhkot tyhjenevät.
Puhalluksia tulee alkuun viisi (5) kappaletta.
Aseta kätesi päällekäin, sormet lomittain keskelle autettavan rintakehää. Lapsen kohdalla yhden käden painelu on riittävä ja painelupaikka sijaitsee silloin rintalastan alaosassa (kuitenkin niin, että koko kämmentyvesi on rintalastan päällä).
Paina suorin käsivarsin kohtisuoraa alas: aikuisella 30 kertaa ja lapsella 15 kertaa. Paineluiden tahti on sama kaikenikäisillä eli 100-120 kertaa minuutissa. Paineluiden jälkeen tulee kaksi (2) puhallusta. Vuorottele paineluilla ja puhalluksilla.
Voit lukea lisää elvytyksestä tästä.
Kyllä! Jos deffa on saatavilla, ota se aina käyttöön. Laite tarkastaa onko iskusta hyötyä vai ei. Et voi siis tehdä mitään hallaa defibrillaattorilla.
Jos henkilö on saanut sydänkohtauksen uidessaan, voi sydämessä olla kammiovärinä. Silloin deffan iskusta on hyötyä.
Mikäli syy elottomuuteen on hukuksiin joutuminen eli kehon hapenpuute, on sydän pysähtynyt kokonaan tarkoittaen, että sydänfilmissä on suora viiva. Tällöin deffa anna iskua, sillä iskusta ei tässä tilanteessa ole hyötyä autettavalla.
Ulospäin emme näe onko sydämessä iskettävä rytmihäiriö vai ei. Deffa otetaan aina käyttöön elvytystilanteessa. Laite tarkastaa onko iskusta hyötyä vai ei. Defibrillaattori tarkastaa iskutarpeen aina kahden (2) minuutin välein kaikissa laitemalleissa.
Muista kuivata autettavan rintakehä ennen elektrodien liimaamista rintakehälle. Kuivattavat alueet ovat elektrodien paikat sekä elektrodien välinen alue rintakehästä.
Deffassa kuuluu olla kuivausliina valmiina. Mikäli sitä ei ole, voit hyödyntää muita kuivia vaatteita, jos niitä on saatavilla tapahtumapaikalla. Kuivaaminen on tärkeää seuraavista syistä:
Ihon kuivaamisen lisäksi tulee leikata vaatteet rintakehältä. Mikäli autettavalla on rintakarvoja, tulee ne poistaa lätkien alta. Voit lukea lisää defibrillaattorin käytöstä ja rintakehän valmistelusta tästä.
Lue myös:
Onko sinulla kysyttävää tai haluatko varata kurssin? Lähetä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.