Monelle varsin tuttu lyhenne toimenpiteistä nivelen nyrjähdyksen hoidossa on 3K. Uudet tutkimukset ovat kuitenkin tuoneet mukanaan uutta tietoa.
Tyypillisiä oireita nivelvammassa ovat nivelen alueen voimakas kipu, turvotus ja vammakohdan mustelmat (ihonalainen verenpurkauma). Kun nivelen normaali liikerata ylittyy ja nivel nyrjähtää, pienet (ja joskus vähän isommatkin) verisuonet repeävät ja alkavat vuotaa. Pitkään on jo tiedetty, että ulkoisen eli näkyvän vuodon tyrehdyttämiseen tärkein toimenpide on paine itse vuodon päälle. Sama koskee sisäistä eli ihon alaista verenvuotoa.
Nivelvamman ensiavussa tärkein on siis paine eli kompressio. Puristus kannattaa aloittaa heti tapahtumapaikalla mahdollisimman nopeasti. Aloita vammakohdan painelu myös vaikka kipu vammakohdassa ei alkuvaiheessa tuntuisikaan niin pahalta. Verenvuoto on saatava loppumaan ihon alla. Mitä nopeammin aloitat painelun, sitä vähemmän verta ehtii vuotaa vammakohdassa ja sitä nopeammin vamma paranee.
Voit alkuun painaa käsin. Kun saat ensiaputarvikkeita paikalle, voit tehostaa painetta ideaalisiteellä. Sido muutama kierros sidettä ja lisää esine, esimerkiksi toinen siderulla tai kylmähaude, paineeksi.
Entä kylmä ja koho? Kyllä, mutta kylmää vain akuuttivaiheessa ja kohon tärkeys korostuu myöhemmässä vaiheessa.
Kylmää voi halutessaan edelleen käyttää akuuttivaiheessa tapahtumapaikalla, mikäli kylmäpussia on saatavilla. Kylmä voi auttaa kipuun. Jos kylmää käyttää, tulee sitä käyttää vain akuuttivaiheessa eli ensimmäiset n. 15-20 min. Muista, että kylmää ei saa laittaa suoraan iholle, koska se voi aiheuttaa paleltumavamman.
Kylmäpakkauksen ja ihon väliin voi laittaa esim. sideharsoa, käsipaperia, pari kierrosta tukisidoksesta tai vaikka sukanvarsi, jos vamma on nilkan alueella. Huomaa, että myös kertakäyttöinen poksautettava kylmähauteen lämpötila menee pakkasen puolelle!
Vammakohta kannattaa ehdottomasti pitää levossa ja kohoasennossa seuraavien tuntien aikana, kun autettava on päässyt kotiin tai lepoon työpaikalla. Koho estää, että veri pakkautuu raajaan ja vähentää näin turvotusta raajassa. Anna siis vammakohdalle aikaa palautua.
Ota siis kirja käteen, pistä äänikirja soimaan tai nappaa tabletti syliin ja katso kiva sarja tai leffa, ja anna raajan olla levossa ja koholla :)
Nyrjähtäneen nivelen käyttö on sallittu heti, kun nivel sen kestää. Itse asiassa nivel hyötyy kevyestä liikkeestä. Liike pumppaa myös verta ja ehkäisee tai helpottaa turvotusta.
Älä kuitenkaan rasita niveltä. Jos treenaat, aloita varovasti. Huomaa, että nivel tarvitsee aikaa palautua samaan kuntoon ja voimaan kuin ennen vammaa.
Onko sinulla kysyttävää tai haluatko varata kurssin? Lähetä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.