Hätäilmoituksen voi tehdä tekstiviestillä

Hätäilmoitus onnistuu myös kirjoittamalla

Hätätekstiviestien käyttö on aiemmin ollut jo käytössä, mutta se on vaatinut etukäteen rekisteröitymisen. Nyt tämä rekisteröintivelvoite on poistunut ja kuka tahansa voi tarvittaessa tehdä hätäilmoituksen myös tekstiviestillä.

Ensisijaisesti hätätekstiviesti on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Hätätekstiviesti on myös hyvä tilanteessa, jossa ei uhkaavan tilanteen vuoksi voi puhua ääneen.

Näin hätäilmoitus tehdään viestillä

Tekstiviesti lähetetään numeroon 112. Huomaa, että esimerkiksi Whatsapp-viesti ei toimi, vaan kyseessä on normaali kännykkäliittymän SMS-viesti. Hätätekstiviestin lähettäminen on ilmaista.

Kun lähetät tekstiviestin numeroon 112, käynnistyy samankaltainen tilanne kuin soitettaessa hätänumeroon. Myös paikannus onnistuu samalla tavalla kuin hätäpuhelun aikana.

Sisällytä hätäviestiin näitä tietoja

Kirjoita viestiin mahdollisimman paljon tärkeää tietoa, jotta hätäkeskuspäivystäjä pystyy nopeasti viemään asiaa eteenpäin. Tämän jälkeen hätäkeskuspäivystäjä kysyy tekstiviestitse samoja asioita kuin normaalin hätäpuhelun aikana. Keskustelu käydään vain tekstiviestitse puhumisen sijaan.

Ensimmäisen viestin ei tarvitse olla pitkä. Siihen on kuitenkin tärkeää sisällyttää niitä tietoja, joiden avulla hätäkeskuspäivystäjä nopeasti saa kuvan tapahtuneesta ja tietää missä apua tarvitaan.

Mitä on sattunut

Kerro lyhyesti miksi teet hätäpuhelun. Mitä on tapahtunut?

Missä olet

Kirjoita viestiin tarkka osoite. Osoitteessa tarvitaan kadunnimi ja numero, mahdollisen asunnon numero sekä kunta/kaupunki. Sama osoite saattaa löytyä monesta eri kunnasta Suomessa.

Nimesi

Kirjoita viestin loppuun oma nimesi.

Ylläolevien tietojen ei tarvitse tulla juuri tässä järjestyksessä. Jos et muista kirjoittaa jotain, hätäkeskuspäivys ohjaa kyllä keskustelua eteenpäin kysymyksillä.

Uhkaavassa tilanteessa keino hälyttää apua

Soittaminen ei välttämättä kaikissa tilanteissa onnistuu suullisesti. Esimerkiksi uhkaavassa tilanteessa voi joutua piiloutumaan ja silloin tekstiviesti voi olla keino tehdä hätäilmoitus.

Alla meidän uhkatilannekouluttajan Susannan ajatuksia:

"Tämä on todella toivottu uudistus! Pidän erittäin tärkeänä, että nyt on keino tehdä hätäilmoitus hiljaa. Tämä tarve voi tulla esille esimerkiksi väkivaltatilanteessa, jossa on päästy suojaan ja pitäisi pystyä tekemään hätäilmoitus huomaamatta. Uhkatilannekursseillamme nousee välille esille kysymyksiä toiminnasta tällaisessa tilanteessa."

Onnistuuko sittenkin soittaminen?

Muista, että ensisijaisesti tulee soittaa hätäpuhelun, joko numeroon 112 tai 112 Suomi -sovelluksen avulla.

Tekstiviestin välityksessä voi nimittäin esiintyä viivettä. Hätätekstiviestejä ei priorisoida operaattorien verkoissa kuten hätäpuhelut. Hätätekstiviesti ei siirry toisen operaattorin verkkoon, jos oman operaattorin verkko ei toimi.

Puhelun aikana hätäkeskus voi myös saada tärkeää tietoa riskiarvioinnin kannalta, kun hän esimerkiksi pystyy kuulemaan miten sairauskohtauksen saanut henkilö vastailee kysymyksiin, miten hengitys onnistuu jne.

Jäikö vielä kysyttävää?

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko varata kurssin? Lähetä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Ollaan yhteydessä