Punkki

Punkki itsessään ei ole vaarallinen, mutta se saattaa kantaa Borrelia-bakteeria tai TBE-virusta, jotka voivat tarttua ihmiseen. Borreliaa kantavat punkit ovat nyt lisääntyneet. Molemmat sairaudet voivat olla erittäin vakavia.

Punkin aiheuttamat sairaudet

Borrelia-bakteeri elää punkin suolistossa, jolloin sen siirtyminen ihmisen ihoon kestää useita tunteja. Mikäli Borreliaa kantava punkki saadaan postettua vuorokauden sisällä, voidaan riski Borrelia-tartunnalle pitää vähäisenä. Varhaisessa vaiheessa huomattu borreliatartunta hoidetaan antibioottikuurilla.

TBE-virus taas elää punkin sylkirauhasissa, jolloin tartunta on mahdollinen jopa minuuttien sisällä punkin tarttumisesta. TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivokuumetta vastaan ei ole olemassa varsinaista hoitoa, mutta rokote kylläkin. Rokotereseptin voi saada esim. omalta terveysasemalta tai työpaikan työterveyshuollosta.

Pureman jälkeen pistokohtaan voi tulla pieni punertava kutiava läiskä. Tämä on yleensä normaali reaktio, jota ei pidä pelästyä. Borrelian tyypillinen oire on laajeneva punainen alue (rengas tai tasainen punainen läiskä). Mikäli alue suurenee yli 5 cm läpimittaiseksi, hakeudu lääkäriin. Sekä borrelia että puutiaisaivokuume aiheuttavat yleensä parin viikon sisällä kuumeisen yleisinfektion, joka siis on myös syy hakeutua lääkäriin.

Tartunnan ennaltaehkäisy

Paras tapa välttää punkin kantaman taudinaiheuttajan tartuntaa on ennaltaehkäisy, mikäli liikkuu paikassa, jossa on paljon aluskasvillisuutta tai punkkeja:

  • sulje housunlahkeet sukkien varrella.
  • suosi mahdollisuuksien mukaan vaaleita vaatteita, joissa kävelevä punkki on helpompi nähdä.
  • poista kävelevä tai ihoon kiinnittynyt punkki välittömästi.
  • ota tavaksi tehdä punkkisyyni iltaisin (ja mielellään myös heti aamulla yön aikana kiinnittyneen punkin takia). Käy läpi iho kädellä ja katseella, jotta paremmin voit huomata pienenkin punkin.

Punkin poistaminen

Oikea tapa poistaa ihoon kiinnittynyt punkki on saada siitä ote aivan ihon läheltä, jossa punkin imukärsä on.

  • käytä asianmukaista apuvälinettä esim. punkkikorttia tai Z-pinsettiä.
  • mikäli käytät punkkikorttia, valitse oikeankokoinen kiila punkin koon mukaan. Päässä oleva kiila on tarkoitettu lemmikkieläimille (sillä punkki saattaa olla iso löytöhetkellä tai hankalassa paikassa). Ihmisellä punkki ehditään yleensä huomata melko pian, jolloin punkinpoistokortin kahdet alimmat kiilat ovat parhaat.
  • ota kiinni punkista mahdollisimman lähellä ihoa.
  • ÄLÄ KIERRÄ, vaan nosta suoraan ylös. Punkkia ei pidä painaa esim. pinseteillä tai sormilla, eikä sitä pidä myöskään yrittää poistaa millään aineella, sillä nämä lisäävät riskin sille, että punkin mahasisältö ja näin ollen myös taudinaiheuttajat tulevat haavaan.
  • hävitä punkki.
punkki_logo