Uusi tutkimus – hunajan vaikutus hypoglykemiaan

Hunaja ei auta

Norjassa tehty uusi tutkimus osoittaa, että kauan käytetty menetelmä sivellä hunajaa autettavan suun limakalvoille hypoglykemiassa (matalassa verensokerissa) ei nostakaan verensokeria, kuten aiemmin on oletettu. Glukoosi ei imeydy suun limakalvoilta vaan vasta ohutsuolessa. Näin ollen hunajasta ei ole hyötyä, mikäli autettava on tajuton eikä näin ollen pysty nielemään.

Miten tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa koehenkilöille laitettiin hunajaa suuhun limakalvoille, mutta nieleminen oli estetty. Verensokeria mitatiin ja todettiin, että suun limakalvoille laitettu hunaja ei nostanut verensokeria 15 minuutin aikana.

Matalan verensokerin ensiapu

Mikäli autettava on hereillä, tarjotaan hänelle sokeripitoista syötävää tai juotavaa. Huomaa, että autettava saattaa itsekin kantaa mukanaan sopivia tuotteita (esim. pillimehu, glukoositabletteja/-geelejä), mutta ei pysty verensokerin laskettua liian matalaksi enää toimimaan auttaakseen itseään. Muista, että mitään ei saa kuitenkaan väkisin laittaa autettavan suuhun tukehtumisvaaran vuoksi.

Entä jos autettava menee tajuttomaksi?

Ensiapu on varsin suoraviivaista ja heräämättömän henkilön kohdalla tulee aina soittaa hätänumeroon 112. Mikäli autettava hengitää normaalisti, käännetään hänet syystä riippumatta kylkiasentoon. Kylkiasennon tarkoitus on pitää hengitystiet auki, kun autettava velttouden vuoksi ei itse pystyä tästä huolehtimaan. Tajuttoman suuhun EI SAA LAITTAA mitään tukehtumisriskin vuoksi.

Muista myös mahdollisuuksien mukaan huolehtia lämmönhukan estosta eristämällä alusta eli asettamalla autettavan alle jotain (esim. vaatteita, viltti, pahvia, sanomalehtiä, matto) ja käärimällä autettavan ympärille lämmintä (esim. vaatteita, viltti, lämpöfolio/-lakana).

Glukagoni

Parhaiten verensokerin noustaa glukagoni, joka on haimassa tuotettu hormooni. Glukagoni löytyy lääkkeenä:

  • lihakseen pistettävänä (Glucagen®) ja
  • nenäsumutteena (Baqsimi®).

Glukagoni nostaa veren sokeripitoisuutta vapauttamalla maksaan varastoitunutta sokeria verenkiertoon.

Hunajasta ei hyötyä