Glukagoni-nenäsumute

Hypoglykemian eli matalan verensokerin hoitoon on perinteisesti kuulunut hiilihydraatteja sisältävän juoman tai ruoan tarjoaminen autettavalle. Verensokeria voi nostaa myös glukagonilla. Glukagoni on luontainen hormoni, jota haima normaalisti tuottaa. Se vapauttaa maksaan varastoitunutta sokeria verenkiertoon. Glukagoni on aiemmin ollut saatavana pistosmuotoisena, mutta nyt markkinoille on tuotu glukagoni-nenäsumute, Baqsimi.

Nenäsumutteen muodossa oleva glukagoni voidaan annostella helposti itse tai autettavan puolesta. Se voidaan antaa myös tajuntansa menettäneelle henkilölle, sillä glukagoni-nenäsumute ei aiheuta riskiä tukahtumiselle.

Nenäsumute säilytetään omassa muovikotelossa huoneenlämmössä ja kosteudelta suojattuna. Baqsimi-nenäsumute sisältää yhden kerta-annoksen (3 mg).

Käyttöohje:

  1. Pidä Baqsimi-annostelijaa peukalon ja kahden sormen välissä. Huom! älä kokeile sitä ennen käyttöä, sillä pakkaus sisältää vain yhden glukagoniannoksen, eikä sitä voida käyttää uudelleen.
  2. Vie annostelijan kärki varovasti sieraimeen niin pitkälle, että sormesi koskettaa nenän ulkopintaa.
  3. Paina annospainike peukalolla pohjaan. Annos on kokonaan annettu, kun annospainikkeen vihreää viivaa ei enää näy.
  4. Varmista, että autettavaa pääsee syömään mahdollisimman pian, jotta verensokeri ei pääse romahtamaan uudelleen.
  5. Mikäli autettava on tajuton, tulee hänet kääntää kyljelle ja seurata hengitystä ambulanssiin tuloon asti. Baqsimi voidaan antaa myös tajuttomalle.
Baqsimin käyttöohje